logo

Korszerű, támogatott kezelési lehetőség szklerózis multiplexben

Remény a szklerózis multiplex betegséggel együtt élők számára az új biológiai terápiás kezelés amelyről a Magyar Tudományos Akadémián tartott tájékoztatást a szakma és a sajtó képviselői részére a Biogen Idec Magyarország 

2010. február 1-jétől Magyarországon Eü 100 százalékos támogatással kaphatja az SM betegek egy jól behatárolt csoportja a 2006-ban, a szklerózis multiplex (SM) kezelésére törzskönyvezett teljesen új hatásmechanizmusú biológiai terápiát.

A szklerózis multiplex a leggyakoribb, fiatal felnőttkorban kezdődő idegrendszeri betegség, amely rokkantsághoz vezethet. A betegség lefolyása egyénenként változó, egyénre jellemző módon váltogatják egymást a gyulladásos és javuló szakaszok. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a gyengeség, az érzészavar, az izommerevség és a fáradtság. A lelassult érzékelés, koncentrálóképesség és a problémamegoldó képesség gyengülése következtében nehéz a mindennapi feladatok ellátása otthon és a munkahelyen. Az SM krónikus, hosszú lefolyású betegség, amely a megjelenésétől számítva végigkíséri a beteg életét.

Becslések szerint a világon kétmillió, Magyarországon 6–8 ezer ember szenved SM-ben. A magyar SM betegek csoportja évente 3–500 új beteggel gyarapodik.

Mit tartogat ezen betegek számára a jövő és a tudomány? Vajon a hozzátartozók ápolására szoruló, önellátásra képtelen, kiszolgáltatott emberekké válnak, vagy munkavégzést vállalni képes, önmagukat a társadalom hasznos tagjának érző emberként tevékeny életvitelt folytathatnak? Ezt a kérdést járják körül a mai tudományos ülésen a szakemberek, a betegség felismerésétől, annak diagnosztizálásán keresztül az új, korszerű kezelés alkalmazásának lehetőségeivel bezárólag.

orvos&paciens

Fontos, hogy a betegséget annak korai szakaszában felismerjék, és szükség esetén minél előbb kezeljék. Ebben az esetben, a még betegségükben nem előrehaladott állapotú szklerózis multiplexesek munkaképessége hosszú távon megmaradhat, családjuk és a társadalom aktív tagjai maradhatnak. Azokat, akiknél a gyulladásos fellángolásokat (schubokat) hosszabb, panaszmentes időszakok követik (relapszáló-remittáló kórforma), első lépésként olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek módosítják a betegség lefolyását. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyulladásos rohamok számát, aminek köszönhetően a beteg később kerül a mozgásában korlátozott, esetlegesen a tolószékes állapotba.

Azoknak a szklerózis multiplexes betegeknek, akiknél az említett, először alkalmazott terápiák nem, vagy nem megfelelően hatnak, tehát a gyógyszeres kezelés ellenére is gyakoriak és súlyosak a gyulladásos időszakok, különösen nagy lehetőség a 10 év terápiás csend után bevezetésre került, új fejlesztésű gyógyszer. A készítmény biotechnológiai úton előállított infúzió, amely megakadályozza, hogy a gyulladást okozó immunsejtek bejussanak az agyba. Ezáltal csökkenti az SM idegszövet károsító hatását, így segíti a betegeket aktív életük meghosszabbításában. A klinikai vizsgálatok során ez a kezelés körülbelül a felére mérsékelte a szklerózis multiplex rokkantságot okozó hatásainak előrehaladását, és mintegy kétharmadával csökkentette az SM gyulladásos rohamainak számát. Nem csak a betegség és a tünetek kontrollálásában nyújt hosszú távú előnyöket, hanem a beteg életminőségét is jelentősen javítja, egyértelmű javulást eredményez a fizikai és mentális funkciók terén is.

Összefoglalva: ez a készítmény kiemelkedő hatékonysága által azt eredményezi, hogy a beteg gyakorlatilag tünetmentessé válik, általános állapota javul, újra munkaképes, a családja és a társadalom teljes értékű, aktív tagja lehet. 

A betegségről

A szklerózis multiplex-szel élők immunrendszere a szervezet saját idegszövetét idegen testként ismeri fel, így azt megtámadja, károsítja. Ezért nevezik az SM-et autoimmun betegségnek. Ennek eredményeképpen az agy a károsodott gócok miatt többé nem lesz képes hatékonyan kommunikálni a test többi részével, nem tudja teljes mértékben ellenőrzése alatt tartani az érző- és mozgatóidegeket. Az érzékelés és az izomműködés feletti irányítás elvesztése okozza a betegség olyan fizikai tüneteit, mint a gyengeség, a remegés, az izommerevség és a fáradtság.
A központi idegrendszerben bekövetkező károsodás miatt az SM az információ felvételére és feldolgozására is negatív hatással lehet. Lelassítja, vagy megszakítja az olyan létfontosságú folyamatokat, mint a gondolkodás, az érzékelés és észlelés, a koncentrálóképesség, a problémamegoldás képessége, ezáltal megnehezíti a betegek mindennapi életét.
Az SM egyik leggyakrabban előforduló, úgynevezett relapszáló-remittáló formáját a viszonylag tünetmentes (remittáló) és gyulladásos időszakok (schubok) váltakozása jellemzi.  Betegenként eltérő, hogy milyen súlyosak a tünetek, meddig tartanak, milyen gyakoriak a gyulladásos időszakok, milyen mértékű károsodást okoznak, és azokkal az egyén hogyan képes megbirkózni. A megfelelő támogatás és a hatékony terápia segít a betegség ellenőrzés alatt tartásában, és az adott állapottal való együttélésben.

olga

A betegség megállapítása, a diagnózis

Korábban a betegség diagnózisát csak hosszabb megfigyelési időszak után lehetett kimondani, folyamatosan nyomon követték a tünetek megjelenését, a rosszabbodási állapotok gyakoriságát. Így mire biztosan megállapítható volt a betegség, nagyon hosszú idő telt el.
Ma már műszerek, érzékeny vizsgálati módszerek is segítik a betegség megállapítását. A klinikai tünetek gondos elemzése és a beteg precíz ideggyógyászati vizsgálata után elsőként választandó vizsgáló eljárás a mágneses rezonancia (MRI-) vizsgálat, amely egy érzékeny módszer a szklerózis multiplex során kialakuló agyi gyulladásos gócok kimutatására, azok változásának vizsgálatára. Az új diagnosztikus módszerek segítségével lehetővé vált a betegség korábbiakhoz képest hamarabb történő megállapítása. Így a betegek általában jobb állapotban vannak a gyógyszeres kezelés kezdetén, mint korábban.
Az SM-mel foglalkozó szakemberek feladata, hogy kiszűrjék már az első SM-re gyanús tünet jelentkezésekor azokat, akiknél nagyobb az esély a betegség kialakulására, és nyomon kövessék állapotukat.

A kezelésről

Magyarországon minden harmadik-negyedik SM beteg gyógyszerrel kezelhető. Jelenleg négy olyan, elsővonalbeli szer van forgalomban Magyarországon, amely az SM relapszáló-remittáló kórformájában alkalmazható. Ezek a készítmények nem gyógyítják a betegséget, hanem a lefolyását nyújtják el; a relapszusok, vagyis a gyulladásos állapotok számát csökkentik, aminek köszönhetően a beteg később kerül mozgásában korlátozott, esetlegesen a tolószékes állapotba, később jelentkezik a szellemi rosszabbodás.
Akiknél ezek a szerek nem hatásosak, mert nem csökkentik a relapszusok számát; illetve akiknél kezdettől nagyon gyors és súlyos a betegség lefolyása, tehát rövid időn belül nagyon sok gyulladásos folyamat történik, azoknál alkalmazható az ezekben az indikációkban törzskönyvezett és 100%-ban finanszírozott innovatív, infúziós kezelés. 

Az immunmoduláló gyógykezelésről

Az SM betegség jellemzője, hogy gyulladást okoz az agyban, ami károsítja az idegsejteket. A szklerózis multiplex terápiájának új generációját képviselő infúzió hatóanyaga a test saját ellenanyagához hasonló fehérje, egy monoklonális antitest, amely megakadályozza, hogy a gyulladást okozó immunsejtek bejussanak az agyba. Ez csökkenti az SM idegkárosító hatását, és segít a betegség előrehaladásának lassításában.
A klinikai vizsgálatok során ez a gyógyszer csaknem a felére mérsékelte a szklerózis multiplex rokkantságot okozó hatásainak előrehaladását, és közel kétharmadával csökkentette az SM rohamok számát. Emellett a gyógyszert úgy tervezték, hogy ne csak a betegség és a tünetek kontrollálásában nyújtson hosszú távú előnyöket, hanem a beteg életminőségét is javítsa. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a korszerű gyógyszer egyértelmű javulást eredményez a fizikai és mentális valamint érzékelési funkciók terén is.
Az eddigi tapasztalatok alapján ennek a másodvonalbeli készítménynek a kiemelkedő hatékonysága azt eredményezi, hogy a kezelésben részesülő beteg gyakorlatilag tünetmentessé válik, és úgy érzi, hogy az általános állapota javul, aminek köszönhetően újra munkaképessé, a családja és a társadalom teljes értékű, aktív tagjává válhat. 

Támogatás

Magyarországon, 2010. február 1-jétől, 10 éves terápiás csend után közel száz SM beteg számára 100%-os támogatással érhető el a jelenleg leginnovatívabb SM terápia, amit az erre kijelölt 16 SM-centrumban praktizáló, mintegy 40 neurológus írhat fel a rászorulóknak. A szklerózis multiplexes betegek vizsgálatát és kezelését is ezekben a központokban végzik az erre specializálódott szakemberek. A készítményt intravénás infúzió formájában alkalmazzák, négyhetente egyszer.

Kijelölt szklerózis multiplex centrumok, ahol a támogatási kritériumoknak megfelelő betegek 100%-os támogatással juthatnak az immunmoduláló terápiához:

Város

Intézmény Neve

Alintézmény

Budapest

Főv. Önk. Péterffy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet

Neurológiai Osztály

Budapest

Semmelweis Egyetem

Neurológiai Klinika

Budapest

Főv. Önk. Szent Imre Kórháza

Neurológiai Osztály

Budapest

Főv. Önk. Szent János Kórház és Rendelőintézet

Neurológiai Osztály

Budapest

Főv. Önk. Uzsoki Utcai Kórháza

Neurológiai Osztály

Budapest

Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház

Neurológiai Osztály

Debrecen

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Neurológiai Klinika Neuroimmunolóia

Győr

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Neurológiai Osztály

Kaposvár

Kaposi Mór Oktató Kórház

Neurológiai Osztály

Kecskemét

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza

Neurológiai Osztály

Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

II. Neurológiai Osztály

Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Oktató Kórháza

Neurológiai Osztály

Pécs

Pécsi Tudományegyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Neurológiai Klinika

Szeged

Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Neurológiai Klinika

Veszprém

Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézet

Neurológiai Osztály

Zalaegerszeg

Zala Megyei Kórház

Neurológiai Osztály


Biogen Idec - Biotechnológiában az élen

A Biogen Idec a világ egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata, amely bevételének csaknem 30 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. A cég termékei és fejlesztési programjai kulcsfontosságú orvosi igényeket szólítanak meg az onkológia, a neurológia, a bőrgyógyászat és az immunológia területén. A Biogen Idec portfoliója az elkövetkező 15 évben több, ígéretes, saját vagy kooperációban kifejlesztett készítménnyel bővül. Egy-két éven belül például újabb, a szklerózis multiplex (SM) kezelésére alkalmazható – ezúttal szájon át szedhető – készítményük jelenik meg, 7-8 éven belül pedig egy olyan gyógyszert szeretnének törzskönyveztetni, amely az idegsejtek elpusztult velőshüvelyét építi vissza, vagyis a jelenleg gyógyíthatatlan betegség lefolyását nem elnyújtja, hanem gyógyítja azt.

2010. február 2.

 

vissza

 

Hírek Cikkek Magazin Hasznos Media Ajánlat kérés Fórum Magunkról Kapcsolat Impresszum
© 2006 - 2010 AidMark Kft. Minden jog fenntartva!
design and programmed by: DesignR